Pers

124.000 aantal nieuwe diagnoses van kanker in 2022

Op Wereldkankerdag vragen we aandacht voor de groeiende groep mensen die leven met en na kanker

Uit cijfers van IKNL blijkt dat 124.000 mensen de diagnose kanker in 2022 te horen kregen. De groep mensen die leeft met en na kanker is daarmee gegroeid naar meer dan 850.000 mensen.  97% van de (ex) kankerpatiënten ervaart op één of meerdere vlakken klachten. Voor deze mensen is veel zorg beschikbaar, maar deze zorg wordt nog lang niet altijd goed gevonden. Op Wereldkankerdag vragen we aandacht voor het aanbod én het belang van zorg voor mensen die zijn geraakt door de ziekte.

Klachten na kanker
Uit Doneer Je Ervaring peiling uit 2021 van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat 97% van de (ex-) kankerpatiënten aangeeft door kanker of de behandeling daarvan één of meerdere klachten of problemen te ervaren. Veel voorkomende klachten zijn vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie en neuropathie. Aan deze peiling deden 5.353 mensen mee die kanker hebben of hadden. De klachten of problemen kunnen kort na de diagnose of behandeling ontstaan, maar ook maanden of zelfs jaren daarna. 

Zorgaanbieders in de buurt
KWF-ambassadeur Linda Hakeboom heeft als ex-borstkankerpatiënt ervaren hoe moeilijk het is om je leven weer op te pakken na de behandeling. In aanloop naar Wereldkankerdag bezocht zij drie locaties waar (ex-) kankerpatiënten en naasten hulp kunnen vinden. Zo ging ze langs bij een yogaschool, sprak ze een oncologisch psycholoog en ervoer ze de warmte van een IPSO centrum voor leven met en na kanker. Hier kun je de video’s bekijken van haar bezoeken aan deze locaties.

Linda Hakeboom: “Toen ik klaar was met de behandelingen had ik heel graag willen weten welke zorg er allemaal beschikbaar is voor het traject erna. Je wordt losgelaten door het ziekenhuis en pakt dan zelf je leven weer op, zo goed en zo kwaad als het gaat. Het is belangrijk om te weten dat je het niet alleen hoeft te doen, en dat er hulp in alle vormen beschikbaar is, bij het fysiek herstellen, maar ook mentaal. Van fysio tot yoga, tot psychologische hulp specifiek voor mensen die te maken hebben gehad met kanker.”

Op www.kanker.nl/hulp is een overzicht te vinden van zorgaanbieders per klacht die je kunt ervaren.

Activiteiten rond Wereldkankerdag
Rond 4 februari worden er meer dan 150 activiteiten georganiseerd door het gehele land, zoals een themamiddag over vermoeidheid & werk door Stichting Olijf en het IPSO centrum in Capelle a/d IJssel.

Wij hopen dat de activiteiten en het overzicht op www.kanker.nl/hulp mensen helpt de hulp te vinden die ze nodig hebben. Op deze Wereldkankerdag roepen we iedereen op om aandacht te besteden aan de zorg voor mensen met kanker en om te ontdekken welke hulp er in de buurt beschikbaar is.

Het online persbericht vindt u hier.

Voor verdere persaandacht en informatie kunt u contact opnemen met: Akke Albada (IKNL): 06 18418667 of met Annebel Schipper (KWF) 020-5700515 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In de media

Er zijn vele artikelen en aankondingen verschenen zowel online als op papier over de activiteiten en nieuwsfeiten rondom Wereldkankerdag. Onderstaand een kleine selectie.

Linda Hakeboom bij Jinek over het leven na kanker

Bij Jinek vertelt Linda Hakeboom over haar leven na kanker en de zorg die ze gemist heeft: het Wereldkankerdagthema: waar vindt je goeie zorg.

Nazorg en samenwerking, dat is het thema van Wereldkankerdag

“Je kan wel zeggen, ik ben klaar met die ziekte, maar verwerkingsreacties hou je niet tegen". Een online artikel van Drimmelen nieuws over de thema's van Wereldkankerdag

Inloophuis Midden Brabant biedt veel steun

Symposium Betere kwaliteit van leven met en na kanker op Wereldkankerdag

Opvallend veel Brabanders met longkanker, maar huidkanker staat bovenaan

"Bij de generatie vijftigplus neemt het aantal diagnoses van huidkanker toe." Artikel van Omroep Brabant over de brabantse cijfers uit het onderzoek, mmv Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Tijd voor Max - Dokter van Essen over de Centra voor leven met en na kanker

Dokter Ted van Essen over het Oude Ijselhuys bij Tijd voor Max via Twitter

‘Kanker emotioneel verwerken, daar helpt het Toon Hermans Huis bij’

Het Toon Hermanshuis in Amersfoort in de krant De stad Amersfoort (achter betaalmuur)


Organisatie
Wereldkankerdag wordt georganiseerd door
Volg ons
Wereldkankerdag

Pers en media en Persbericht 2023

Meld een activiteit aan

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Wereldkankerdag