user_mobilelogo

Aandacht voor de impact van kanker


Ieder jaar wordt op Wereldkankerdag (4 februari) wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én voor hun naasten of nabestaanden - te onderstrepen. 

Het thema van 2019: late gevolgen
Dit jaar staan de zogenoemde 'late gevolgen' van kanker centraal. Voor veel mensen die kanker hebben gehad, wordt het leven nooit meer zoals het was. Zij worden onder meer belemmerd door vermoeidheid, angst voor terugkeer van de ziekte, verminderde concentratie of relationele problemen.

Samenwerkende organisaties
In Nederland spannen vele organisaties zich in om mensen met kanker en hun naasten de zorg, begeleiding en ondersteuning te bieden waaraan zij behoefte hebben. Rond Wereldkankerdag brengen zij dit aanbod gezamenlijk onder de aandacht.

 

Elk mens heeft een kans om kanker te krijgen, maar toch overkomt het niet iedereen. Er zijn bepaalde risicofactoren, zoals leeftijd, het wonen of werken in een ongezonde omgeving, of een erfelijke aanleg. En sommige mensen hebben simpelweg botte pech. Je kunt de kans op een aantal soorten kanker verkleinen door niet te roken, geen of matig alcohol te drinken, gezond te eten, veel te bewegen, op je gewicht te letten en jezelf goed te beschermen tegen de zon. Wil je gezonder gaan leven? Kijk op de website van KWF Kankerbestrijding voor meer informatie.

 

Onderzoekers en artsen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe, betere en minder belastende behandelingen tegen kanker. En naar manieren om kanker te voorkomen, op te sporen en de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. In Nederland houden verschillende organisaties zich bezig met (de financiering van) wetenschappelijk onderzoek. Deze vind je in het overzicht van deelnemende organisaties. Bij een aantal ervan kun je rond Wereldkankerdag een kijkje nemen. Raadpleeg het evenementenoverzicht voor meer informatie.

 

Er zijn veel verschillende soorten en vormen kanker en dus ook veel verschillende soorten behandelingen. Welke behandeling je krijgt, hangt af van je leeftijd en gezondheid, het soort kanker dat je hebt en de plaats van de tumor. Op Kanker.nl vind je alle betrouwbare informatie over de verschillende soorten behandelingen. Daarnaast lees je er ook ervaringen van anderen die een behandeling al hebben meegemaakt. Alle medische informatie komt tot stand in samenwerking met artsen en deskundigen.

 

Psychosociale zorg richt zich nadrukkelijk niet op de medische kant van kanker maar focust op de kwaliteit van leven. Wat heb jij nodig om in evenwicht te blijven, te leren omgaan met de gevolgen van de ziekte of als een dierbare kanker heeft of daaraan is overleden? Psychosociale zorg is beschikbaar in alle fasen van het ziekte-, herstel- of acceptatieproces. In het overzicht van deelnemende organisaties en op het evenementenoverzicht zie je waar je terecht kunt. Bron: IPSO

Pers

Vooraankondiging persbericht Wereldkankerdag 2019
Persbericht KWF Kankerbestrijding, 03/02/2019
Persbericht IKNL, 03/02/2019

Perswoordvoering:
Mischa Stubenitsky (KWF): 06-24512363 
Marjolijn Swart (Kanker.nl): 06-82599527

Webmaster:
info@wereldkankerdag.nl

Colofon

Deze campagne is een initatief van:
Care for CancerIKNL, IPSOKanker.nl, KWF Kankerbestrijding en WKOF
Partner van:
uicc

Volg Wereldkankerdag